Stichting Fado & Guitarras De Portugal

Stop muziek

Fado & Guitarras | Wat is Fado | De Fado in Nederland

Wat is Fado?   tekst groter - kleiner
Fado is de muziek van het Portugese volk, waarin saudade een kernbegrip is. Saudade laat zich het best vertalen als ‘heimwee’ of ‘weemoed’.

De Fado is ontstaan in het begin van de 19e eeuw, in Lissabon, in een slecht maatschappelijk klimaat en werd gezongen in kroegen en bordelen in de wijken Alfama en Mouraria. De bezoekers waren hoeren, verlopen zeelieden, werkloze zwervers en straatrovers.
  De Fado wordt begeleid door de Portugese gitaar en een viola (Spaanse klassieke gitaar met stalen snaren), tegenwoordig soms aangevuld met een basgitaar.
De muziek van Fado’s is terug te voeren tot drie basisstijlen: de Fado Corrido, Fado Menor en Fado Mouraria, alle met een eigen ritme en akkoordenpatroon.
In de beginperiode van de Fado was Armandinho de bekendste Fado-gitaarspeler; grote namen uit latere periodes zijn José Nunes en Fontes Rocha.
     
Maria Severa (1820-1846) was de eerste Fadozangeres die enige nationale bekendheid genoot. Zij begeleidde zichzelf op de Portugese gitaar. Ze was een kleurrijke en typische, vrijgevochten vrouw, die bekend stond als de ‘vrouw met de sigaret in de mond’, zoals ze ook is afgebeeld door de schilder Malhoa. Door haar manier van leven is ze een ideaal thema voor de Fado geworden.

Website Alfredo MarceneiroAlfredo Marceneiro (1891-1982) was binnen de Fado een zeer aparte figuur. Hij had een zachte, hese, klagende stem. Zijn Engelse pet en eeuwige sigaret maakten hem tot een levens symbool van de Fado en van de oude wijken van Lissabon. Hij is degene die het luisteren naar de Fado bij kaarslicht heeft geïntroduceerd.
Hij vond dat de Fado gezongen moest worden daar waar hij thuis hoorde en wilde zijn publiek zien en de reacties voelen. Hij wilde daarom niet zingen met microfoons, niet zingen voor televisie en niet zingen in het buitenland. Geluidsfragmenten Alfredo Marceneiro (even geduld tot het muziekbestand in geopend s.v.p.)

     Website Amália Rodrigues (even geduld tot het muziekbestand in geopend s.v.p.)Amália Rodrigues (1920-1999) werd geboren in de arme wijk van Alcântara. Zij heeft haar eigen stempel gezet op de Fado, onder andere door veel Fado’s te vertolken van de Fransman Alain Oulman. Zij heeft de Fado internationale bekendheid gegeven en is de grootste Fadodiva aller tijden. Haar invloed is nog steeds terug te vinden bij de jongere generatie fadista’s. Geluidsfragmenten Amália Rodrigues (even geduld tot het muziekbestand in geopend s.v.p.)

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de Fado, de betekenis ervan en de manier waarop de Fado vandaag de dag wordt gezongen, is het boek ‘Fado, de tranen van de Taag’ van Dirk Lambrechts een echte aanrader.


Contact: Nuno Gligó - info@fado.nl - tel: 020 – 497 65 92 / 06 – 54 66 49 55
Webontwerp: Nedcom WebArt - onderhoud: Nuno

bezoekers sinds 18-1-2005: