Fado & Guitarras De Portugal

Stop muziek

Fado & Guitarras | Wat is Fado | De Fado in Nederland

De Fado in Nederland   tekst groter - kleiner

Naast concerten in theaters verzorgt de stichting Fados & Guitarras ook Fado-avonden, zoveel mogelijk aansluitend bij de gewoonten in Lissabon, in Nederlandse en Portugese restaurants of in privé-gelegenheden. Tijdens deze avonden wordt er gegeten, en tussen de gangen door worden er Fado’s gezongen en guitarradas (instrumentale nummers) gespeeld.

Fadistas in Nederland waarmee Fados & Guitarras werkt zijn onder andere: 

     

Francisco Medina, geboren in Lissabon in 1982, is in 2008 afgestudeerd jazz gitarist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens zijn studie aan het conservatorium volgde hij lessen van Martijn van Iterson, Eef Albers, Eric Vloeimans en anderen. Hij heeft opgetreden met verschillende groepen en muziekstijlen zoals Fado, Braziliaanse muziek, Pop, Funk, Fusion en moderne en traditionele Jazz. Naast optreden, componeert Francisco Medina zijn eigen muziek, welke hij uitvoert met zijn eigen collectief, genaamd Francisco Medina Quintet. Tot slot is hij op muziek educatief gebied actief.

     Manuel Fadista

 Manuel Fadista.

In Lissabon geboren. Manuel is al heel jong begonnen met zingen in Lissabon’s fadorestaurants. Toen hij naar Nederland kwam, was er hier nog geen fadobegeleiding en zong hij a-capella in bars en restaurants in

Amsterdam. In de jaren tachtig is hij in contact gekomen met Fados & Guitarras en sloot zich erbij aan. Hij zingt fado in zijn eigen stijl en is een echte entertainer, zonder daarbij zijn ingetogenheid te verliezen.

De enig echte fadista in Nederland.

     

Isabel Silva begon te zingen toen ze nog een kind was. Door familieomstandigheden kon ze helaas geen fado zingen en ze ging zich richten op een veeleisende carrière. In een rustige fase van haar leven kon eindelijk haar jeugddroom, fado zingen, werkelijkheid worden. Ze deed mee aan een talentenjacht tijdens  de grote nacht van de fado van Lissabon. Dat werd de grote doorbraak en er volgden optredens voor tv en radio door het hele land. In februari 2005 bracht ze een CD uit, het album “Alles is fado”.  Zij is een bekende Fadista van de Fadohuizen in Lissabon, zoals Parreirinha de Alfama, Café Luso en Marquês da Sé. Op www.youtube.com  is zij te zien op een film over fado,van de bekende regisseur Aloysyo. http://www.youtube.com/watch?v=bLgCTqHTD_0

  Nuno Gligó
is geboren in de Alto Alentejo (Portugal) en speelde al op heel jonge leeftijd gitaar in bandjes. In 1973 is hij naar Nederland gekomen en speelde al direct in een Portugese band en heeft later zelf de Portugese band ‘Xaranga’ opgericht. Deze band speelde Portugese volksmuziek. In die tijd is hij begonnen met het spelen van Portugese gitaar en is daar niet meer van losgeraakt. hij is zijn heel leven geheel gaan toeleggen op de Fado. en heeft zich tot doel gesteld de Portugese Fado een plaats te geven in Nederland. Dit culturele doel is al voor een groot deel bereikt: na Portugal is Nederland het land waar de Fado het meest wordt beluisterd. In 1997 richtte hij de Stichting Fados & Guitarras. waar hij les geeft op de Portugese gitaar.
     

Elmar Gardés        geboren te Amsterdam , begon op zijn 14e met gitaar spelen nadat hij op zijn verjaardag van zijn vader een gitaar kreeg. Aanvankelijk begon hij met het spelen van Blues, in de stijl van zijn vader die hem de ‘Bluesgrepen’ leerde spelen. Toen hij op zijn 16e besloot over te stappen op de Spaanse gitaar begon hij de Latijns-Amerikaanse muziek (Bolero Ritmico) te spelen in de stijl van zijn opa, Rodolfo Gardés die bekend was in Zuid-Amerika met zijn ‘Trio los Panchitos’ en later met ‘Conjunto Latinos’.    Op zijn 17e had hij zijn eerste optreden bij Stichting ‘Pro-Guitarra’ in Alphen a/d Rijn, waarna een aantal andere optredens volgden.Op zijn 18e ontmoette hij Nuno Gligó en begon hij Fado te spelen, de muziek die hij van kleins af aan van huis heeft meegekregen. Vanaf dat moment is hij zich gaan concentreren op de begeleiding van de Fado

 

João Escada werd geboren in Portugal, in een familie van fadistas. Zijn vader en zijn grootvader waren fadozangers. De belangstelling voor muziek begon in een kroeg van zijn grootvader, waar hij al vanaf zijn jeugd elke keer op een tafel werd geplaatst om fado te zingen. Later volgt hij zijn vader op, door in fadoprogramma's te zingen waar zijn vader zong. Op zijn viertiende jaar won hij de revelatie van beste jonge fadozanger van het jaar en twee jaar later eindigde hij op de eerste plaats van een fadofestival, door Inatel georganiseerd. Op dat moment begon zijn professionele carrière als vaste fadista in de meest gevarieerde fadohuizen van Lissabon, zoals Adega do Cozinheiro, Celtas en Os Ferreiras, waar hij samen zong met Fernando Maurício, één van de grote namen van de fado. João Escada  is geboren met de ziel van de fado. Zijn grootste wens is de fadomuziek van zijn roots over te brengen aan het publiek, dat van authentieke fado houdt.

   

 

    Bart HoekselBart Hoeksel,
van geboorte Zuid-Afrikaan, woont al sinds zijn vroege jeugd in Nederland en speelt sinds zijn zesde jaar verschillende instrumenten. Sinds zijn 18e werkte hij als beroepsmuzikant met basgitaar en contrabas als hoofdinstrument in verschillende bands, orkesten en ensembles en heeft zich daarbij een bijzonder breed repertoire van “Punk tot Klassiek” eigen gemaakt. Door zijn bijdragen aan radio-uitzendingen en theateroptredens, alsmede zijn vriendschap met Arturo Pouchocinho, eigenaar van voormalig restaurant Algarve in Breda, kwam hij in aanraking met de Fado die een snaar bij hem in trilling bracht die nooit meer tot zwijgen kwam. 
     

Verder werkt Fados & Guitarras regelmatig met fadista’s uit Portugal.


Contact: Nuno Gligó - info@fado.nl - tel: 020 – 497 65 92 / 06 – 54 66 49 55
 

Webontwerp: Nedcom WebArt - onderhoud: Nuno

bezoekers sinds 18-1-2005: